Administratie voor ZZP’er zelf doen of uitbesteden

Veel ZZP’ers lopen te worstelen met hun administratie, waarbij altijd weer de vraag opduikt: uitbesteden of zelf doen. ZZP Nederland is niet van mening dat u een perfecte boekhouder dient te zijn, maar wel inzicht moet hebben in uw administratie. Dit is belangrijk om te bepalen waar u winst maakt en waar uw kosten liggen. Voor uw administratie zijn een aantal mogelijkheden:
Administratie geheel uitbesteden

Als u uw administratie helemaal wilt uitbesteden spreken we al snel van het “schoenendoosprincipe”. Al uw administratie verzamelt u en eens per maand stuurt u de “doos” naar een administratiekantoor. Zij stellen voor u een winst-en-verliesrekening op, verzorgen een btw aangifte en verzorgen ook de jaarstukken.

Kies hiervoor wel een kantoor dat kwaliteit levert tegen een redelijk bedrag. Het heeft geen zin om als ZZP’er uw administratie onder te brengen bij een Registeraccountant die een fors uurbedrag zal berekenen. Zoek een klein administratiekantoor dat bij u past en maak een duidelijke afspraak over de uit te voeren werkzaamheden en tarieven.
NN
Administratie zelf doen

In principe is de administratie van een ZZP’er niet echt ingewikkeld. Het aantal handelingen dat u dient te verrichten om een sluitende administratie te voeren is gelukkig beperkt. U dient facturen te maken en de inkoop en onkosten te boeken. Daarbij is een splitsing in BTW belangrijk voor uw btw aangifte.

Middels een administratiepakket is uw gehele boekhouding goed uitvoerbaar. Het ZZP Pakket dat via ZZP Nederland wordt aangeboden is een alles-in-een pakket. Daarmee kunt u facturen maken die automatisch geboekt worden en bij invoer van inkoop of onkosten wordt deze btw splitsing ook weer vrijwel automatisch geregeld. In dit pakket kunt u een BTW aangifte printen, een winst-en-verliesrekening maken etc.

Voor uw jaaraangifte komen alle cijfers uit het pakket tevoorschijn. Bij het pakket is een cursus mogelijk die u op weg helpt met de eerste stappen. U kunt ook overwegen om de definitieve jaaraangifte te laten verzorgen door een goed administratiekantoor. Zij zorgen er voor dat alle aftrekposten worden gemaximaliseerd.