Belastingaangiften voor ondernemers

Iedere ondernemer moet periodiek aangifte doen voor een of meer belastingsoorten. Voor de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting doe je jaarlijks aangifte. Voor de omzetbelasting (btw) doe je jaarlijks, maandelijks of per kwartaal aangifte. Als je met personeel werkt, doe je elke maand aangifte voor de loonheffingen.

Meest voorkomende belastingaangiften voor ondernemers.

Omzetbelasting:
Wie omzet maakt, is als zelfstandig ondernemer bijna altijd verplicht omzetbelasting in rekening te brengen. Omzetbelasting wordt ook wel btw (belasting toegevoegde waarde) genoemd. Het algemene btw-tarief is sinds 1 oktober 2012 21%. Voor sommige goederen en diensten geldt het verlaagde tarief van 6%.

Inkomstenbelasting:
Iedereen die in Nederland woont en werkt, moet aangifte doen over zijn inkomsten. Zelfs als je in het buitenland woont en inkomsten hebt uit Nederland, kan het zijn dat je aangifte moet doen.

Vennootschapsbelasting:
Ben je eigenaar van een bv ? Dan doe je voor je bedrijf aangifte vennootschapsbelasting. Ook stichtingen en verenigingen moeten soms aangifte vennootschapsbelasting doen.

Loonbelasting:
DGA of werkgever? Dan draag je loonheffingen af. De loonheffingen bestaan uit loonbelasting, premie volksverzekeringen, werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet.

Dividendbelasting:
Een de vennootschap die winst maakt, kan een deel daarvan uitkeren aan de aandeelhouders. Dit gebeurt meestal in de vorm van dividend. De vennootschap die het dividend uitkeert, betaalt dan dividendbelasting betalen aan de Belastingdienst.